Autor Tema: KPA Upis - Pitanja i Odgovori  (Pročitano 28134 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Info

 • Administrator
 • Zastavnik
 • *****
 • Poruke: 602
 • Ugled: +9/-0
 • Pol: Muškarac
  • Budi Bezbedan - Balkan Security Forum
KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« poslato: 03.09.2013. 08:44 »

Tokom čitavog XIX i početkom XX veka policijska služba se u Srbiji oslanjala na učenje kroz praksu, a posebno školovanje policijskih kadrova bilo je sporadično i sporo se razvijalo. Prvo profesionalno obrazovanje dobili su pripadnici žandarmerije, a pitanju profesionalne obuke policijskih kadrova ozbiljnije se pristupilo nakon Prvog svetskog rata i stvaranja Kraljevine Srba, Hravata i Slovenaca.

Godina 1921. može se smatrati prekretnom kada je reč o policijskom obrazovanju u Srbiji. Naime, 8. februara te godine, Uredbom Ministarstva unutrašnjih dela osnovana je prva državna Policijska škola koja se može označiti polaznom tačkom srpskog visokoškolskog policijskog obrazovanja. Rodonačelnik te prve visokoškolske policijske ustanove u nas, a ujedno i njen prvi direktor je Rodolf Arčibald Rajs, već tada znameniti kriminalista svetskoga glasa, koji je na poziv srpske vlade, na izmaku 1914. godine, došao da istražuje zločine austrougarske vojske u Srbiji. U svom rukopisu iz 1914. godine, naslovljenom Prilog za reorganizaciju policije, a objavljenog 1920. godine, Rajs ističe da neophodnu pretpostavku modernizovanja policije predstavlja osnivanje nižih i viših policijskih škola jer, kako je on to beležio, "Policija može da spreči mnoge zločine i prestupe, pod uslovom da ona bude profesionalna policija i da bude svesna svoje prave uloge".

Prema pisanju uredništva časopisa Policija iz 1921. godine, školu je svečano otvorio tadašnji ministar unutrašnjih dela Milorad Drašković, koji je "odao poštu nauci i stručnoj spremi" i pozvao učenike da svoje stručno znanje bogate i usavršavaju "na temelju savesnosti i ispravnosti u radu", ukazujući na "blagovoljenje koje će Ministarstvo pokazivati školi i svima onima učenicima škole koji dobar uspeh u njoj pokažu". Na otvaranju škole učenicima se obratio i Rajs, koji je govorio o neophodnosti i značaju profesionalnog obrazovanja policije: "U vrlo čestim slučajevima, u rukama policajaca se nalazi čast, pa čak i život onoga, nad kojim vodi istragu...Policija je saradnica pravde; a ima li čega lepšeg i višeg no što je pravda!..Pripremajte se za struku koja je, ako se pošteno vrši, najlepša koje ima". U ovom prvom obraćanju učenicima Rajs je izrekao i reči koje na najupečatljiviji i najefektniji način odražavaju srž policijskog poziva: „Vi se u njoj nećete obogatiti ali ćete ipak zato imati to zadovoljstvo da ste radili za vašu zemlju i da pripadate eliti vaše nacije. Uzmite za načelo: rad i poštenje.“
 U prvu generaciju bilo je upisano osamnaest policijskih pisara i devet policijskih agenata (detektiva). Nastavni program"u visini ranga jednog fakultetskog programa", obuhvatao je 14 predmeta: Krivično pravo; Krivičnio postupak; Zakoni, policijske uredbe i nardebe sa njihovim primenama; Opšte političko obrazovanje; Praktična vežbanja iz krivičnog prava i postupka; Praktična poznavanja iz hemije i fizike; Anatomija i higijena; Sudska medicina; Naučna policija; Identifikacija i opis krivaca; Kriminologija i opšta policijska pitanja; Praktična vežbanja iz tehničke policije; Praktična vežbanja iz opisa i identifikacije; Specijalna gimnastička vežbanja i Francuski jezik. Za policijske agente bili su predviđeni i specijalni časovi sa instrukcijama o vladanju, podnošenju raporta, kao i praktične vežbe iz Krivičnog prava i postupka. Kao direktor škole, Rajs je predavao kriminologiju i opšta policijska pitanja, a prema pisanju A. Todorovića, jednog od učenika škole, predavanja je držao na francuskom jeziku, dok je "svaku rečenicu sa francuskog na srpski prevodio tumač".

Nastavnici u školi bili su profesori beogradskog Univerziteta i viši činovnici Ministarstva unutrašnjih dela, "inspektori ministarstva K. Katić, A. Kuzmanović i urednik lista (Policija) Lazarević; dr Ivan Đaja, stalni docent univerziteta; dr Đ. Đorđević, šef odeljenja za suzbijanje veneričnih bolesti; A. Andonovič, šef odeljenja tehničke službe (Uprave grada Beograda); Ž. Simonović, urednik Policijskog glasnika; A. Polić, profesor francuskog jezika". Budući da je kurs trajao samo četiri meseca, nastava se odvijala u vremenu 8-12 i 15-18 časova (Todorović, 1921: 341). Škola je prestala sa radom samo dve godine nakon osnivanja Rajsovim "izlaskom iz državne službe", a razlog takvog epiloga leži u izostanku podrške tadašnjih nosilaca državne vlasti. Ipak, Rajsovo delo nije ostalo zaboravljeno pa su njegovi principi o reorganizaciji policije poslužili kao inspiracija za pojedina rešenja Zakona o unutrašnjoj upravi iz 1929. godine.

Na inicijativu Dobrice Matkovića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije, 21. januara 1931. Godine, doneta je Uredba o centralnoj školi za policijske izvršne službenike. Ova škola sa sedištem u Zemunu bila je neposredno pod Ministarstvom unutrašnjih poslova, a njen zadatak bio je: 1. da policijske stražare-pripravnike i policijske agente-pripravnike stručno spremi i vaspita za policijsku izvršnu službu i 2. da policijske stražare i policijske agente stručno spremi i vaspita za nadzorne službenike i starešine policijskih straža i policijskih agenata. Na čelu Centralne škole nalazio se upravnik, koji je imao dužnost: 1. da rukovodi celokupnom administracijom škole; 2. da vodi nadzor nad celokupnom nastavom i stara se da se ona izvodi prema nastavnim planovima odnosno dotičnim propisima; 3. da se stara o unutrašnjem redu škole i disciplini potčinjenog mu osoblja i pitomaca i 4. da vodi brigu o snabdevanju škole materijalnim potrebama i o školskoj ekonomiji.
Posle Drugog svetskog rata, s ciljem osposobljavanja rukovodećeg kadra, već 1947. godine u Vrbasu počela je da radi Škola za podoficire Narodne milicije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova. U tom periodu su pokrenute i Škola za gradsku Narodnu miliciju u Pančevu i Škola za komandire stanica Narodne milicije u Zemunu. Odlukom Skupštine Socijalističke Republike Srbije, 1. septembra 1967. godine počela je s radom Srednja škola unutrašnjih poslova „Pane Đukić“ u Sremskoj Kamenici, koja je postala glavni centar za osposobljavanje i usavršavanje kadra za potrebe javne bezbednosti.

Godine 1972. donet je Zakon o Višoj školi za unutrašnje poslove u Zemunu koja je školske 1972/1973. godine i počela s radom. Prva upisana generacija imala je 160 redovnih i 207 vanrednih studenata. Studije su trajale četiri semestra, odnosno od 1977. godine pet semestara, a diplomiranjem studenti su sticali zvanje pravnika. Dve decenije kasnije, 30. juna 1993. godine, Zakonom o Policijskoj akademiji osnovana je prva visokoškolska obrazovno-naučna ustanova te struke u našoj zemlji. Tako je ideja o osnivanju visokoškolske institucije kojom bi se upotpunio sistem policijskog obrazovanja konačno ostvarena, a Policijska akademija se brzo svrstala u red uglednih evropskih i svetskih visokoškolskih institucija s mnogo dužom tradicijom.
U skladu sa savremenim zahtevima i potrebama struke, odlukom Vlade Republike Srbije, 07. jula 2006. godine osnovana je Kriminalističko-policijska akademija (KPA) kao samostalna visokoškolska ustanova za ostvarivanje akademskih i strukovnih studijskih programa svih nivoa za potrebe policijskog obrazovanja, kao i druge oblike stručnog obrazovanja i usavršavanja od značaja za kriminalističko-policijske i bezbednosne poslove. Kriminalističko-policijska akademija nastala je integracijom Više škole unutrašnjih poslova i Policijske akademije i njihov je pravni sledbenik.


Nezvaničan forum Kriminalističko-policijske akademije!
« Poslednja izmena: 23.10.2013. 10:25 Info »
:Bezbedniji smo kada znamo više:: Pridružite nam se: http://www.budibezbedan.com
Facebook strana: https://www.facebook.com/BezbedniSte
Twitter strana: https://twitter.com/BezbedniSte

Van mreže miki88

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 3
 • Ugled: +0/-0
Pozdrav imam jedno pitanje za studente ili diplomce KPA. Da li postoji na masteru odredjeni broj mesta na budzetu za studente sa drugih fakulteta ? Ili je samo rangiranje zbog eventualne konkurencije oko broja mesta na masteru ?

Hvala unapred.

Van mreže Kekdal

 • Opšti urednik
 • Kandidat
 • *****
 • Poruke: 67
 • Ugled: +7/-0
Dragi miki88, koliko je meni poznato, do sada je bilo rangiranje zbog eventualne konkurencije na master studijama KPA, a nije postojala određena kvota za budžetiranje studenata s drugih fakulteta. Ali, to ne znači da će  i ove godine biti tako. Koliko mi je poznato, za nekoliko dana će biti raspisan konkurs za master i specijalističke akademske studije na KPA, pa proveri. Telefoni i komunikacija su ti dostupni na kpa.edu.rs.
Srećno!

Van mreže Info

 • Administrator
 • Zastavnik
 • *****
 • Poruke: 602
 • Ugled: +9/-0
 • Pol: Muškarac
  • Budi Bezbedan - Balkan Security Forum
Pozdrav imam jedno pitanje za studente ili diplomce KPA. Da li postoji na masteru odredjeni broj mesta na budzetu za studente sa drugih fakulteta ? Ili je samo rangiranje zbog eventualne konkurencije oko broja mesta na masteru ?

Hvala unapred.

Postovani, nema budzetskog finansiranja na master studijama na Kriminalisticko-policijskoj akademiji, svi placaju skolarinu.

Inace Konkurs za master studije izlazi u ponedeljak, 16.09.2013. godine.
Tekst Konkursa bice objavljen i na forumu.  ;D

Ukoliko Vas jos nesto zanima tu smo.  ;)
:Bezbedniji smo kada znamo više:: Pridružite nam se: http://www.budibezbedan.com
Facebook strana: https://www.facebook.com/BezbedniSte
Twitter strana: https://twitter.com/BezbedniSte

Van mreže miki88

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 3
 • Ugled: +0/-0
Hvala ljudi na info. Konkurisacu sigurno, roditelji mi vade sada izvod i ono da nisam osudjivan :) .

Ja sam uzeo prve 3 knjige  : onu osnovnu o kriminalistici, o policijskoj organizaciji, i o nacionalnoj bezbednosti. Deluju ok, posto sam ja na osnovnim studijama na FPN-u, imao slicnog materijala (mislim o nacinu pisanja literature i kolicini ucenja).

Sada imam pitanje ako je neko nekada polagao ovo, ne mogu nigde da nadjem ni jedan primer testa. Recimo na FON-u daju od svih prethodnih godina sta je bilo na testu. Ne interesuje mene sta je bilo , tj koja pitanja , nego koji je koncept pismenog polaganja.
Otvorena pitanja, dopisivanje, zaokruzivanje, izbaci uljeza, ili od svega po malo ?

Van mreže Info

 • Administrator
 • Zastavnik
 • *****
 • Poruke: 602
 • Ugled: +9/-0
 • Pol: Muškarac
  • Budi Bezbedan - Balkan Security Forum
Hvala ljudi na info. Konkurisacu sigurno, roditelji mi vade sada izvod i ono da nisam osudjivan :) .

Ja sam uzeo prve 3 knjige  : onu osnovnu o kriminalistici, o policijskoj organizaciji, i o nacionalnoj bezbednosti. Deluju ok, posto sam ja na osnovnim studijama na FPN-u, imao slicnog materijala (mislim o nacinu pisanja literature i kolicini ucenja).

Sada imam pitanje ako je neko nekada polagao ovo, ne mogu nigde da nadjem ni jedan primer testa. Recimo na FON-u daju od svih prethodnih godina sta je bilo na testu. Ne interesuje mene sta je bilo , tj koja pitanja , nego koji je koncept pismenog polaganja.
Otvorena pitanja, dopisivanje, zaokruzivanje, izbaci uljeza, ili od svega po malo ?

Info o prijemnom ispitu za master, možete pogledati ovde (.pdf file)

Prijemni se razlikuje od predmeta do predmeta: polaže se ili usmeno ili pismeno (pitanja otvorenog tipa).

Necete naci primere testova na internetu  002a  ;D
:Bezbedniji smo kada znamo više:: Pridružite nam se: http://www.budibezbedan.com
Facebook strana: https://www.facebook.com/BezbedniSte
Twitter strana: https://twitter.com/BezbedniSte

Van mreže miki88

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 3
 • Ugled: +0/-0
Ako fakultet zaista mari nesto nesto o potencijalnim studentima, a ne samo da im muze pare. Onda je u obavezi i da ih obavesti, i objasni kako test izgleda ?! To je nesto elementarno ako zaista misle o dobroj prolaznosti studenata, jer se ovako ostavlja prostor, samo za one koju su sa KPA ili su u kontaktu sa drugima, tj sa bivsim master studentima koji znaju kakav je test.
Ovde samo pise da je pismeni test za sve sem za socijalnu patologiju, gde je usmeni.
Meni nije problem ja ucim pa ucim, i sve jedno mi je . Zavrsio jedan fakultet, master je smesan u odnosu na to. Ali me iritira odnos nekih fakulteta, koji su toliko zatvoreni sa nekim osnovnim informacijama, o kojima bi trebalo da vode racuna, ako zele vise kvalitetnijih studenata i sa strane.

Tolko o tome ;) .

Van mreže Marija Krstic

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 1
 • Ugled: +1/-0
 • Pol: Žena
Odg: KPA - Upis-Pitanja-Odgovori-Komentari
« Odgovor #7 poslato: 20.10.2013. 19:45 »
Miki88 kad si toliko pametan onda ti test nece biti problem! ;) Naravno da studenti akademije trebaju da imaju prednost jer su mucenicki zavrsavali akademiju. Onda dodju pametnjakovici sa nekih smesnih fakulteta i traze da im se sve sazvace... 013a imas i drugih fakulteta, recimo i taj koji si zavrsio pa upisi master tamo!! u suprotnom nasa je biblioteka tu pa izvoli..kreni sa ucenjem!!!!

Van mreže Info

 • Administrator
 • Zastavnik
 • *****
 • Poruke: 602
 • Ugled: +9/-0
 • Pol: Muškarac
  • Budi Bezbedan - Balkan Security Forum
Kriminalističko policijska akademija - Upis školska 2014/15.
« Odgovor #8 poslato: 22.10.2013. 21:45 »
Tekst Konkursa za upis u prvu godinu osnovnih studija u skolskoj 2013/14. godinu, mozete da pogledate ovde
*Napomena: Tekst Konkursa je informativnog karaktera, Akademija zadržava pravo izmene uslova.

Informator za skolsku 2013/14. (stari Informator), možete da pogledate ovde
*Napomena: Informator za skolsku 2014/15. (novi Informator) izlazi neposredno pred sam konkurs tj. pocetkom marta 2014.

Pogledajte i:

-Upis na Kriminalističko-policijsku akademiju (na osnovne studije) za školsku 2013/14 je završen!
-Konkurs za sledeću godinu (školska 2014/15) izlazi okvirno početkom marta 2014.
-Termini pripremne nastave biće poznati posle nove godine.
-Niste našli odgovor? Postavite pitanje...

Primer vežbi za BMS:
Part 1Part 2OBAVEŠTENJE 30-10-2013
obaveštavamo Vas, da je Akademija dobila akreditaciju novog studijskog programa: Informatika i računarstvo
-informatika i računarstvo, osnovne akademske studije (4 godine)
-informatika i računarstvo, master akademske studije studije (1 godina)

Više o samim studijskim programima (predmetima i načinu upisa) USKORO!


Nezvaničan forum Kriminalističko-policijske akademije!
« Poslednja izmena: 30.10.2013. 17:34 Info »
:Bezbedniji smo kada znamo više:: Pridružite nam se: http://www.budibezbedan.com
Facebook strana: https://www.facebook.com/BezbedniSte
Twitter strana: https://twitter.com/BezbedniSte

Van mreže Brana95

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 7
 • Ugled: +0/-0
Odg: KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« Odgovor #9 poslato: 24.10.2013. 21:05 »
Zelim da upisem akademiju i imam pitanja oko lekarskog testa. Koliko su doktori strogi po tom pitanju?  :)

Van mreže Info

 • Administrator
 • Zastavnik
 • *****
 • Poruke: 602
 • Ugled: +9/-0
 • Pol: Muškarac
  • Budi Bezbedan - Balkan Security Forum
Odg: KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« Odgovor #10 poslato: 24.10.2013. 21:24 »
Zelim da upisem akademiju i imam pitanja oko lekarskog testa. Koliko su doktori strogi po tom pitanju?  :)

Lekarski pregled se radi u Zavodu za zdravstvenu zastitu radnika MUP-a u Durmitorskoj, oni bi bili kompetentniji da odgovore na ovo pitanje.  :)
Ono sto znam, a to je da vas sigurno nece oboriti zbog nekih sitnica (npr. kvarnih zuba i sl.), tolerise se i odredjena dioptrija, takodje morate da ispunjavate uslove predvidjene Konkursom u pogledu visine i tezine.
:Bezbedniji smo kada znamo više:: Pridružite nam se: http://www.budibezbedan.com
Facebook strana: https://www.facebook.com/BezbedniSte
Twitter strana: https://twitter.com/BezbedniSte

Van mreže Lakis95

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 3
 • Ugled: +0/-0
Odg: KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« Odgovor #11 poslato: 24.10.2013. 21:44 »
Zelim da upisem KPA i zanima me kakvi su kriterijumi po pitanju visine i tezine? Ako mozete da navedete tacnu visinu i tezinu..A takodje me zanima i sta se polaze na fizickom testu? Hvala unapred!  :D

Van mreže Brana95

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 7
 • Ugled: +0/-0
Odg: KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« Odgovor #12 poslato: 24.10.2013. 21:51 »
Ja sam imala problema sa kicmom, noslila sam mider 2 godine. Skinula sam ga prosle godine i doktor je rekao da se znatno poboljsalo i da ne bi trebalo da mi prave neki veliki problem oko toga, ali sam ja cula da su strogi po tom pitanju lekarskog. :)

Van mreže Info

 • Administrator
 • Zastavnik
 • *****
 • Poruke: 602
 • Ugled: +9/-0
 • Pol: Muškarac
  • Budi Bezbedan - Balkan Security Forum
Odg: KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« Odgovor #13 poslato: 24.10.2013. 22:00 »
Zelim da upisem KPA i zanima me kakvi su kriterijumi po pitanju visine i tezine? Ako mozete da navedete tacnu visinu i tezinu..A takodje me zanima i sta se polaze na fizickom testu? Hvala unapred!  :D

1.Pogledajte Tekst Konkursa (videti prilog) u njemu pisu uslovi (recenica: "Uslovi morfoloskog statusa za muskarce... za devojke...")
2.Imate u temi "BMS primer vezbi" dva video klipa (pogledajte dva-tri odgovora iznad)

Ja sam imala problema sa kicmom, noslila sam mider 2 godine. Skinula sam ga prosle godine i doktor je rekao da se znatno poboljsalo i da ne bi trebalo da mi prave neki veliki problem oko toga, ali sam ja cula da su strogi po tom pitanju lekarskog. :)

Za to stvarno ne znam, mozete da pozovete sam Zavod za zdravstevenu zastitu radnika MUP-a i da pitate
kontakt tel mozete naci na njihovom sajtu http://www.zzzzmup.rs/
« Poslednja izmena: 24.10.2013. 22:26 Info »
:Bezbedniji smo kada znamo više:: Pridružite nam se: http://www.budibezbedan.com
Facebook strana: https://www.facebook.com/BezbedniSte
Twitter strana: https://twitter.com/BezbedniSte

Van mreže Brana95

 • Kandidat
 • *
 • Poruke: 7
 • Ugled: +0/-0
Odg: KPA Upis - Pitanja i Odgovori
« Odgovor #14 poslato: 24.10.2013. 22:22 »
Poslala sam mejl, nadam se da ce odgovoriti :) Imam jos jedno pitanje. Koliko ima pitanja iz knjizevnosti na testu iz srpskog jesika (ako ih uopste ima)? :)  :D